Veilig vrijen is niet alleen een verstandige keuze, maar ook een essentiële prioriteit voor onze gezondheid en welzijn. Of je nu een nieuwe relatie begint of al lang een partner hebt, het handhaven van veilig vrijen is van groot belang om jezelf en je partner te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en ongeplande zwangerschap. Het begint allemaal met knuffelen.

Het gebruik van condooms is een van de meest effectieve manieren om jezelf te beschermen tegen soa’s en is ook een vorm van anticonceptie. Zorg ervoor dat je altijd de juiste maat en kwaliteit van condooms gebruikt en wees consistent in het gebruik ervan.

Als je een monogame relatie hebt en beiden getest bent op soa’s, kun je overwegen om samen met je partner andere anticonceptiemethoden te verkennen, zoals anticonceptiepillen, intra-uteriene apparaten (spiraaltje) of hormonale injecties. Zorg er wel voor dat je goed geïnformeerd bent over de voor- en nadelen van elk anticonceptiemiddel.

Open communicatie met je partner is cruciaal bij veilig vrijen. Bespreek jullie seksuele gezondheid en stel vragen aan elkaar. Wees eerlijk over je seksuele geschiedenis en moedig je partner aan om hetzelfde te doen.

Onthoud dat veilig vrijen niet alleen draait om fysieke bescherming, maar ook om emotionele intimiteit en respect voor elkaars grenzen. Door veilig vrijen een prioriteit te maken, kunnen we onze gezondheid beschermen en genieten van een intieme en zorgeloze seksuele relatie.